Pijn en contra-indicaties

Pijn

Pijn is een alarmsignaal dat aangeeft dat het lichaam aandacht nodig heeft. Ernstige pijn is altijd een teken dat direct medische hulp/zorg nodig is. Pijn kan lichamelijke of emotionele oorzaken hebben en wordt verergerd door spanning, vermoeidheid, stress en angst.

Door spanningen te verlichten en de circulatie te verbeteren, wordt de pijn verlicht. Dit kan bijvoorbeeld met een massage.


Contra-indicaties

Soms is beter dat er niet of aangepast gemasseerd wordt omdat het lichaam al zo hard bezig is om te herstellen, dat het teveel wordt als er ook nog een massage bij komt. Een massage zet het lichaam aan het werk om te herstellen; het zelf herstellend vermogen wordt gestimuleerd.

Absolute contra-indicaties zijn: (er mag niet gemasseerd worden)

Koorts, infectieziekten (zoals flinke verkoudheid, griep of keelontsteking), te veel pijn, extreme vermoeidheid, slechte algemene gezondheid, besmettelijke huidaandoeningen, kanker (tijdens de behandeling van chemo of bestraling)

Absolute plaatselijke contra-indicaties zijn: (er mag op die plaatsen niet gemasseerd worden)

Vaataandoeningen, spataderen, wratten, trombose, fracturen, kneuzingen, blauwe plekken, zwemmerseczeem, kalknagels.

Relatieve contra-indicaties zijn: (er mag niet of aangepast gemasseerd worden)

Hoge bloeddruk (met medicijnen te regelen), hartafwijkingen, maag- en darmzweren, menstruatie, buikmassage na een maaltijd.

Er wordt niet gemasseerd als men onder invloed is van alcohol of (soft)drugs.

 

Bij twijfel, overleg altijd eerst met uw huisarts of specialist of een vorm van massage op dit moment geschikt is voor u. 

Comments are closed.